CHABLIS

09.06.2008., ponedjeljak

ZGODE I NEZGODE PLAVOREPE RIBE






Nagazio joj je na rep. Onako slučajno. Trčkarao je plićakom hvatajući odbljeske ranog sunca u moru. I lijevim nožnim palcem stisnuo joj rep na kamenčić. Oštro ga je pogledala ribljim okom, dva puta zamahnula perajama i elegantno se izvukla. Protresla je plavi repić i otplivala misleći što li joj se sve neće dogoditi; ta otišla je uloviti pokoji plankton za doručak, a zamalo je i sama poslužila kao zalogaj.
Doskora je bila bolje sreće. Naišla je na raskošnu gredicu morskog povrća. Gredica je započela na morskom proplanku, a završavala u maloj špilji imenom “Uski prolaz”. Ribica je grickala, grickala i grickala, a njen trbuščić sve je više rastao. U špilji “Uski prolaz” niknuo je omiljeni riblji desert, ribica je gurnula glavu, razjapila usta, dva puta zagrizla i tako ostala stiješnjena. Njezin se trbuh toliko povećao da nije mogla proći kroz vrata “Uski prolaz”. To i ne bi bila velika nesreća, ali u to su vrijeme i druge ribe krenule njenim putem te se iza njenog repa stvorila velika riblja kolona. Trebalo je pričekati dok maloj proždrljivici splasne trbuh i ribe na početku kolone još bi se nekako i pomirile sa sudbinom, ali one na kraju koje su bile još jako gladne nisu mogle čekati prekriženih peraja. Isprva su potiho gunđale, onda su se počele vrpoljiti i na kraju su jedna drugoj bijesno grizle rep. Bile su tako ljute da su vikale jedna na drugu, ponavljajući omiljenu riblju psovku “bez repa više nisi lijepa”.
Zaista, repovi su im postali jadni, izgriženi, ofucani. Trbuščić plavorepe ribe polako je prestajao nemilosrdno pritiskati vrata “Uski prolaz”. Čim se dovoljno stanjila šmugnula je iz špilje, a ribe koje su se nervozno gurale jedna drugoj u rep odjednom su se sve našle jedna preko druge na najukusnijoj gredici deserta. Plavorepoj ljepotici koža je postala pretijesna. Ljuskice su odskakale od tijela. Morala je potražiti pomoć morskog krojača. Zaplivala je sjeveroistočno od morske trave, ali jao nesreće, zbog težine bila je preblizu dnu i poderala trbušnu peraju. Srećom, morski krojač rak bio je kod kuće, škarama razrezao nekoliko komadića posebne tkanine za riblje haljine, ježevom ih bodljom spojio i plavorepa riba zablistala je svim svojim čarima. Bila je spremna na sastanak s ribom Škrgićem mlađim u petnaest do pet kod Južnog ulaza u Uvalu morskih krastavaca.


Kloks, lipanj 2008.

- 16:48 - Komentari (43) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Linkovi